4 sievietes, kuras ir bijušas pirmās, kas ko tādu paveikušas. Tostarp arī latviete!

Esam apkopojuši sarakstu ar 5 sievietēm, kuras vēsturē paliks kā pirmās sievietes, kuras ir izdarījušas kaut ko tam laikam neparastu vai apbrīnojamu.

Valentīna Tereškova – pirmā sieviete, kura devās kosmosā (1963)

Valentīnai jau no pašas jaunības ir paticis atrasties augstu gaisā – viņa jau 22 gadu vecumā bija paspējusi izlēkt ar izpletni! Viņa 26 gadu vecumā pēc vairāku mēnešu treniņiem ar kosmosa kuģi Vostok 6 devās kosmosā. Valentīna kosmosā pavadīja 2 dienas, 48 stundas un 12 minūtes. Viņa aplidoja zemeslodi veselas 48 reizes! Pēc šīs pieredzes Valentīna devās studēt un 1977. gadā ieguva astronautikas doktora grādu.

Sāra Outena – pirmā sieviete, kura ar airu laivu aizpeldēja no Japānas līdz Aļaskai (2013)

28 gadus vecā piedzīvojumu meklētāja no Lielbritānijas nolēma veikt 3750 jūras jūdžu lielu attālumu no Japānas līdz Aļaskai ar airu laivu. Viņa ceļā devās viena un okeānā kopumā pavadīja 150 dienas (27.04.2013-23.09.2017). Viļņu dēļ okeānā Sāras laiva apgāzās 5 reizes, lai gan viņa norāda, ka visgrūtāk bija psiholoģiskajā ziņā – būt vienai okeānā tik ilgu laiku ir ļoti grūti. Pēdējās dienās Sāra esot piedzīvojusi spēku izsīkuma izraisītas halucinācijas, taču nevienu mirkli nevēlējās saukt palīdzību un pārtraukt peldēšanu. Brauciena labākais mirklis esot bijusi Sāras telefoniska saderināšanās ar viņas mīļoto meiteni, lai gan redzēt vaļus, haizivis un citus jūras dzīvniekus esot bijis neaprakstāmi.

Arunima Sinha – pirmā sieviete, kura iekaroja Everesta virsotni ar kājas protēzi (2013)

2013. gada 21. maijā, 26 gadus vecā indiete saniedza Everesta virsotni – viņa iedvesmoja milzum daudz cilvēku, jo ceļu mēroja ar kājas protēzi. Arunima kreiso kāju zaudēja vilciena negadījumā, taču tas viņu neattur no savu mērķu sasniegšanas. Viņa plāno atvērt sporta akadēmiju trūcīgajiem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām – šim mērķim viņa ir saņēmusi zemes gabalu Indijā.

Annija Kohena Kupčovska – pirmā sieviete, kura ar divriteni apbrauca apkārt pasaulei (1895)

Annija piedzima ebreju ģimenē Rīgā, tepat pie mums,  taču jau agrā bērnībā viņas ģimene emigrēja uz ASV. 1894. gada 25. jūnijā Annija atvadījās no savas ģimenes, radiem un draugiem, lai dotos garajā pasaules ceļojumā, kuru viņa iecerēja veikt ar 19 kg smago divriteni. 1985. gada 24. septembrī pēc 15 gariem mēnešiem viņa atgriezās mājās. Annija bija apceļojusi visus kontinentus un pabijusi lielākajās pilsētās.

Elēna Lukrēcija Kornaro Piskopija – pirmā sieviete, kura ieguva augstāko izglītību (1678)

1678.gada 25.jūnijā venēciete Lukrēcija ieguva doktora grādu filozofijā. Viņa kļuva par pirmo sievieti, kura ir saņēmusi diplomu par augstākās izglītības iegūšanu. Pēdējos 7 gadus Lukrēcija savu dzīvi veltīja labdarībai un izglītībai. Padua universitāte, kurā viņa mācījās, piešķīra viņai medaļu un pēc viņas nāves uzcēla pieminekli savā teritorijā.

Lasi vēl: 9 ilustrācijas, kas atklāj, ko sievietes dara vienatnē, kad neviens viņas neredz

Avots: oddee.com

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment